De eerste stap voor het behalen van je vrachtwagenrijbewijs.

Oosterpoort heeft een eigen Arbo-arts die de keuringen voor het vrachtwagenrijbewijs verzorgt.

Direct plannen
 • Medische Keuring voor Beroepsopleidingen

  Wil je het chauffeursdiploma halen voor de taxi of ga je een grootrijbewijs halen (vrachtwagen of bus), dan moet je medisch gekeurd worden. Hieronder staat welke stappen je moet volgen.

  Beroepschauffeurs: Vrachtwagen, Bus
  Rijbewijs C, C1, CE, C1E, D, D1, DE, D1E

  Wil je een van bovenstaande rijbewijzen halen óf verlengen? Dan moet je elke vijf jaar een gezondheidsverklaring invullen. De gezondheidsverklaring vul je online in op mijn.cbr.nl.

  Stappenplan medische keuring vrachtwagen / bus:

  1. Vul je gezondheidsverklaring in op mijn.cbr.nl

   Binnen 5 werkdagen ontvang je bericht (keuringsverslag) van CBR. Dit bericht komt te staan in het portaal op mijn.cbr.nl Print dit uit (inclusief alle bijlagen).
    
  2. Maak een afspraak voor een medische keuring bij een gecertificeerd bedrijfsarts. Neem alle documenten die je van CBR hebt geprint mee. 

   De mogelijke keuringsdata kan je vinden onder het tabblad cursusdata. U kan ons ook bellen om een afspraak te maken. Telefoonnummer: 050 31 31 330.

   Duurt het te lang voordat je gekeurd kan worden bij Oosterpoort, dan kan je ook een afspraak maken bij een van onderstaande gecertificeerde bedrijfsartsen in de regio.

   - Quintus Five: www.quintusfive.com
   - Medity Medische Diensten: www.medity.nl
    
  3. De arts onderzoekt je algemene lichamelijke en geestelijke gezondheid en vult het keuringsverslag en andere formulieren in.
    
  4. Bent je onder behandeling van een specialist voor een gezondheidsprobleem, en heeft het CBR aangegeven dat er een rapport van de specialist nodig is? Ga dan langs bij je eigen specialist voor dit rappoort en stuur deze direct mee met het keuringsverslag.
    
  5. Stuur alle gevraagde informatie naar:
   CBR,
   t.a.v. medische administratie Gezondheidsverklaring
   Postbus 1062
   2280 CB Rijswijk
    
  6. Het CBR beoordeelt alle informatie en (via Mijn CBR) ontvang je binnen 4 weken bericht over je gezondheidsverklaring.

   Is alles goed, dan ontvang je een verklaring van geschikheid. Er kan nu een praktijkexamen voor je gereserveerd worden.

   Als het nodig is verwijst CBR je door naar een medisch specialist met een verwijsbrief. Het onderzoek van de specialist wordt ook naar het CBR gestuurd. Hierin geeft hij advies of je gezond genoeg bent om te rijden. Het zou ook kunnen dat het CBR wil dat je een rijtest gaat doen.

   

  Verklaring van geschiktheid

  Na de keuring door de arts (en eventueel een speciallist) ontvang je van het CBR bericht of er een verklaring van geschiktheid wordt afgegeven. Over het algemeen ontvang je de verklaring van geschiktheid binnen 2 tot 4 weken na de medische keuring. Oosterpoort adviseert om de medische keuring in het begin van je opleidingstraject te reserveren om vertraging te voorkomen. Zonder verklaring van geschiktheid kunnen wij geen praktijkexamen voor je reserveren. In sommige gevallen kan de doorlooptijd oplopen tot 4 maanden of langer.


  Medibus pas

  Touringcarchauffeurs hebben soms een medibus pas nodig. Hiermee kunnen ze in Europe onderweg aantonen dat ze aan de medische normen voldoen om een bus/touringcar te besturen. Deze pas krijg je van de arts als je geslaagd bent voor het D-rijbewijs. Geeft dus na je praktijkexamen D even door aan onze administratie dat je de medibus wilt ontvangen. Wij zorgen dan dat de arbo-arts deze voorje aanmaakt en aan opstuurt. Op deze manier loopt de geldigheid van de pas gelijk met de vervaldatum van je rijbewijs.

 • Tarieven

  Medische Keuring (Taxi, C, CE, D, DE, C1, C1E)

  € 72,50

  • Keuring door Arbo-arts van Oosterpoort
  • Ook geschikt wanneer je je rijbewijs moet verlengen

  Gezondheidsverklaring (schriftelijk)

  € 55,-

  • LET OP: Je moet eerst de gezondheidsverklaring invullen en opsturen naar het CBR
   Pas met bericht van het CBR kan je naar de keuringsarts. Vul de gezondheidsverklaring dus tijdig in!
  • Ons advies is de gezondheidsverklaring online in te vullen op mijn.cbr.nl
   De kosten voor het digitaal invullen van de gezondheidsverklaring zijn lager dan de schriftelijke versie.
   Een uitgebreide instructie over het invullen van de gezondheidsverklaring staat op www.oosterpoort.nl/gezondheidsverklaring

  Medibus PAs

  € 10,-

  • Je ontvangt deze pas nadat je geslaagd bent voor het busrijbewijs
  • Geef daarom even door aan onze administratie dat je geslaagd bent.
 • Cursusdata

  Op dit moment is deze cursus niet beschikbaar voor open inschrijving. Natuurlijk kunnen wij deze cursus op verzoek voor u inzetten (afhankelijk van voldoende deelnemers). Neem gerust even contact met ons op via telefoonnummer 050 311 58 44.

 • Subsidies voor de opleiding Vrachtwagenchauffeur

  Voor de opleiding tot vrachtwagenchauffeur zijn diverse subsidies beschikbaar. Als gecertificeerd opleider kunnen wij u begeleiden bij het aanvragen van deze subsidies. Of u in aanmerking komt voor subsidie, is afhankelijk van uw branche en situatie. De belangrijkste subsides en financieringsmogelijkheden zijn


  SOOB SUBSIDIE - 2018 - Voor rijopleidingen

  De komende jaren zijn er in de sector transport en logistiek veel goed opgeleide medewerkers nodig. SOOB, het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de branche, stimuleert het volgen van opleidingen en trainingen door huidige én toekomstige medewerkers in de bedrijfstak. Dit doet SOOB door het verstrekken van subsidies via SOOB Subsidiepunt. Het Sectorinstituut Transport en Logistiek verzorgt de uitvoering van deze activiteiten.

  In 2018 investeert de sector opnieuw in een subsidieregeling om 1.500 nieuwe chauffeurs op te leiden. Hiermee ondersteunt SOOB werkgevers en werknemers bij hun verdere ontwikkeling. Om voor SOOB subsidie in aanmerking te komen moet uw bedrijf (of het bedrijf waarvoor jij gaat werken) aangesloten zijn bij het Sectorinstituur Transport en Logistiek en afdracht doen aan SOOB.

  Vanaf 1 januari 2018 is de aanvraagprocedure voor SOOB subsidie  voor rijopleidingen gewijzigd. Kandidaten moeten vóór een subsidieaanvraag getest worden. 

  Doorstroom - Medewerkers die in dienst zijn opleiden tot chauffeur - 65% subsidie

  Je kunt met 65% subsidie op het lesgeld kandidaten opleiden tot vrachtwagenchauffeur. Aan deze regeling zijn o.a. de volgende voorwaarden verbonden.

  • Voordat de kandidaat aan de opleiding begint, wordt hij/zij getest. Alleen kandidaten met een positief testadvies komen voor subsidie in aanmerking.*
  • De kandidaat is ten minste 12 maanden (gemiddeld 32 uur per week) in dienst geweest bij een werkgever die afdraagt aan SOOB. Dit kan ook een kandidaat zijn die bij een andere werkgever heeft gewerkt, als deze maar afdraagt aan SOOB.
  • Je biedt de kandidaat een contract aan als chauffeur goederenvervoer. 
  • De kandidaat betaalt geen eigen bijdrage. Jij betaalt alle niet-subsidiabele kosten van de opleiding.
  • De subsidieregeling 2017 om doorstromers op te leiden met 35% subsidie is per 1 januari 2018 gestopt.

  *) Je kunt een negatieve testuitslag naast je neerleggen. Je ontvangt de subsidie dan pas nadat de kandidaat de opleiding met succes heeft afgerond. 

  Zij-instroom - Medewerkers die nog niet in dienst zijn - 50% subsidie

  Je kunt met 50% subsidie op het lesgeld kandidaten opleiden tot vrachtwagenchauffeur. Aan deze regeling zijn o.a. de volgende voorwaarden verbonden. 

  • Voordat de kandidaat aan de opleiding begint, wordt hij/zij getest. Je kunt alleen subsidie aanvragen voor kandidaten met een positief testadvies.
  • Je vraagt van de kandidaat een maximale eigen bijdrage van 15% van de subsidiabele kosten.
  • Voordat je de subsidie aanvraagt, bied je de kandidaat een baangarantie als chauffeur goederenvervoer voor ten minste één jaar en gemiddeld 32 uur per week. De baangarantie gaat binnen één maand na het afronden van de opleiding in.

  Kandidaten voor een rijopleiding aanmelden?

  Heb je kandidaten (doorstromers of zij-instromers) die je wilt opleiden tot vrachtwagenchauffeur, meld ze dan aan bij het Sectorinstituut Transport en Logistiek. Heb je vragen? Neem dan contact op met het Mobiliteitscentrum van het Sectorinstituut via mobiliteit@stlwerkt.nl of 088-2596106.

  LET OP! Meld uw kandidaten eerst bij het sectorinstituut voor een test alvorens ze aan te melden voor een opleiding. Zonder testuitslag is het niet mogelijk om voor subsidie in aanmerking te komen. 

  Subsidiebedragen

  Opleiding Max. subsidiabele (klok)uurprijs Max. duur  Indicatie
  Subsidieedrag Doorstroom (65%)
  Indicatie
  Subsidiebedra Zij-instoom (50%)
  Theorie RV1  € 17,14 p/u 27 uur 300,80 231,40
  Theorie V2C  € 17,11 p/u 15 uur 166,80 128,30
  Theorie V3C  € 23,60 p/u 5 uur 76,70 59
  Rijopleiding C  € 63,00 p/u 28 uur 1146,60 882
  Rijbewijs CE  € 73,44 p/u  25 uur 1193,40 918
  Heropleiding C   € 64,09 p/u 7 uur 291,60 225
  Heropleiding CE  € 74,65 p/u 7 uur 339,65 262
  Praktische toets C  € 55,11 p/u 5 uur 179,10 137,80
  Toets besloten terrein C                         € 66,39 p/u 5 uur      215,75 166

  Bovenstaande subsidiebedragen zijn een indicatie en afhankelijk van de exacte duur en planning van de opleiding.


  TERUGGAVE OPLEIDINGSKOSTEN VIA AANGIFTE INKOMSTENBELASTING

  De kosten voor de opleiding tot buschauffeur kan je opgeven bij je aangifte inkomstenbelasting (reiskosten niet). De eerste € 250,- is voor eigen rekening en het maximum op te geven bedrag is € 15.000. De meeste mensen vallen in de 42% belastingschaal en kunnen dus 42% van de opleidingskosten terugkrijgen. Heb je in het jaar dat je de opleiding hebt gedaan geen inkomen gehad, dan kan je een negatieve aangifte doen, zodat je de opleidingskosten kan verrekenen met een volgend jaar waarin je wel inkomen hebt.

  Laat jouw specifieke situatie altijd beoordelen door een belastingdeskundige of door de belastingdienst.


  0% BTW TARIEF

  Oosterpoort Opleidingen is één van weinige opleiders die zich op kwaliteit hebben laten toetsen door het CRKBO (Centraal Register Korte Beroepsopleidingen). De genoemde opleiding valt hierdoor voor particulieren onder het gunstige BTW tarief van 0%. U bespaart niet alleen op de kosten van uw opleiding maar u bent ook verzekerd van een betrouwbare opleider!

© 2021 Oosterpoort Opleidingen | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookies

Website door Mint