Welk rijbewijs heb ik nodig om met een aanhanger, oplegger of caravan achter mijn auto te rijden?

U heeft rijbewijs B of BE nodig om met een aanhanger te mogen rijden achter uw auto. Welk rijbewijs u moet hebben, hangt af van de maximale toegestane massa van de aanhanger en het voertuig dat de aanhanger trekt.

Rijbewijs afhankelijk van toegestane maximale massa

Welk rijbewijs u moet hebben voor uw aanhanger, caravan of oplegger hangt af van de toegestane maximale massa. Dit is het lege gewicht plus het maximale laadvermogen. Een aanhanger kan bijvoorbeeld een toegestane maximale massa van 750 kilo hebben. Als de aanhanger zelf 150 kilo weegt (lege gewicht), dan mag er nog 600 kilo aan lading bij (laadvermogen). Het gaat dus niet om het daadwerkelijke gewicht. 

Met een rijbewijs B mag u:

Met een rijbewijs BE mag u:

Houd bij het trekken van een aanhanger rekening met de maximale trekhaaklast van uw auto:
Dit moet groter zijn dan het daadwerkelijke gewicht van de aanhanger. De maximale trekhaaklast staat vermeld in het kentekenbewijs of instructieboekje van de auto en op de website van de RDW bij de voertuiggegevens.

Voorbeelden van combinaties rijbewijs en aanhanger

Hieronder staan enkele voorbeelden van combinaties met het benodigde rijbewijs. In alle gevallen gaat het om het lege gewicht + laadvermogen.

Voorbeelden van combinaties:

Gewicht auto (kilo)

 Gewicht aanhanger (kilo)

 Benodigd rijbewijs

 3.000

650

Rijbewijs B

 2.400

850

Rijbewijs B

 2.400

2.000

Rijbewijs BE

 3.000

4.000

Rijbewijs BE (gehaald voor 19 januari 2013).
Anders rijbewijs C1E of CE

Gewicht auto achterhalen

Als u uw kenteken invoert op de website van de RDW, dan ziet u:

Fietsendrager is geen aanhangwagen

Een fietsendrager is geen aanhangwagen. Vervoert u een andere lading dan fietsen op een fietsendrager? Dan gelden de algemene regels voor het vervoer van goederen aan de achterzijde van een voertuig.