Leeftijd en je motorrijbewijs

Er is een A1, A2 of A rijbewijs voor de motor. Hoe zit dat?

Bel mij voor advies

Leeftijd en Motorrijbewijs. Zo zit het.

Tegenwoordig zijn er 3 verschillende categorieën motorrijbewijzen: A1, A2 en A (onbeperkt). Het type rijbewijs dat je kunt halen, hangt af van het vermogen van de motor waar je op rijdt, je leeftijd én je ervaring. Oosterpoort beschikt over motoren voor alle categorieën.

A-rijbewijs (rijbewijs categorie A)

Categorie A is voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen. Als je 24 jaar of ouder bent kan je het A-rijbewijs rechtstreeks behalen. Hiervoor doe je een theorie-examen en de praktijkexamens Voertuigbeheersing (AVB) en Verkeersdeelname (AVD).

Van A2 naar A

Je kunt het A-rijbewijs ook halen als je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het A2-rijbewijs. In dit geval ben je minimaal 22 jaar oud en hoef je alleen een gecombineerd praktijkexamen te doen. Tijdens dit praktijkexamen worden zowel de Voertuigbeheersing (AVB) als de Verkeersdeelname (AVD) getoetst. Je hoeft niet opnieuw theorie-examen te doen.

A2-rijbewijs (rijbewijs categorie A2) 

Categorie A2 is voor motorfietsen met een vermogen van maximaal 35kW. Het A2-rijbewijs kun je rechtstreeks behalen als je 20 jaar of ouder bent en nog geen A1-rijbewijs hebt. Hiervoor doe je een theorie-examen en de praktijkexamens Voertuigbeheersing (AVB) en Verkeersdeelname (AVD).

Van A1 naar A2

Je kunt het A2-rijbewijs ook behalen als je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het A1-rijbewijs. Hiervoor hoef je alleen een gecombineerd praktijkexamen te doen. Tijdens dit praktijkexamen worden zowel de Voertuigbeheersing (AVB) als de Verkeersdeelname (AVD) getoetst. Je hoeft niet opnieuw theorie-examen te doen.

A1-rijbewijs (rijbewijs categorie A1)

Categorie A1 is voor motorfietsen tot 125cc en maximaal 11 kW. Het A1-rijbewijs kun je behalen als je jonger bent dan 20 jaar. Vanaf je 17e kun je theorie-examen doen en rijlessen volgen. De 2 praktijkexamens Voertuigbeheersing (AVB) en Verkeersdeelname (AVD) kun je afleggen als je minimaal 18 jaar bent.

Copyright © 2017 Oosterpoort Opleidingen

Website door Mint