Auto instructeur worden?

Bij Oosterpoort volg je een praktijkgerichte opleiding bij mensen die dagelijks lesgeven. 

Bel mij voor adviesAanmelden info-avond

 • Auto instructeur (WRM B)

  Als rijinstructeur draag je de grote verantwoordelijkheid om nieuwe veilige verkeersdeelnemers op te leiden.

  Het werk als rijinstructeur is behoorlijk afwisselend. Elke 2 uur zit er weer een nieuwe leerling bij je in de auto. Leerlingen die elk hun eigen aanpak nodig hebben en die zich in verschillende stadia van hun rijopleiding bevinden. Je moet dus goed kunnen schakelen tussen verschillende leerlingen

  Bij Oosterpoort Opleidingen bieden we een zeer complete en praktijkgerichte opleiding tot rijinstructeur voor de auto. Met onze zeer ervaren collega’s kunnen we alle onderdelen van de opleiding (inclusief stagebegeleiding) faciliteren.

  Oosterpoort Opleidingen is niet alleen een opleider voor rijinstructeurs, we zijn tevens een van de grootste rijscholen in Noord Nederland.

  OPLEIDINGSTRAJECT MET BAANGARANTIE!

  Naast de reguliere opleiding die voor iedereen beschikbaar is hebben we ook een instructeursopleiding met baangarantie. Kijk voor meer informatie over de opleiding met baangarantie op deze link.


  Verplichte examens voor WRM B

  Om het instructiebewijs voor de auto te halen doorloop je de volgende fasen:

  Fase 1 – Competente verkeersdeelname

  • Theorie-examen: Theorie van de rijtaak (1A)
   Dit examen maak je op een locatie van IBKI. Het examen bestaat uit 60 meerkeuzevragen en gaat over verkeersregels, de rijprocedure en wetgeving.
    
  • Praktijkexamen: Eigen rijvaardigheid  (1B)
   Je rijdt een route in een lesvoertuig in een van de IBKI examenplaatsen. Tijdens de route staat eigen rijvaardigheid (volgende de rijprocedure) centraal. Je moet 4 bijzondere verrichtingen uitvoeren en teminste twee keer de taakprocessen verwoorden (waarnemen, voorspellen, evalueren, beslissen, handelen).

  Fase 2 – Didactische voorwaarden

  • Theorie-examen: Lesvoorbereiding (2A)
   Dit examen maak je op een locatie van het IBKI. Het examen bestaat uit  60 meerkeuzevragen en gaat over de voorbereiding van de rijles. Je kan vragen verwachten over het omgaan en lesgeven aan verschillende soorten leerlingen (beginnend, gemiddeld, gevorderd) en didactische vaardigheden.
    
  • Theorie-examen: Lesuitvoering (2B)
   Dit examen bestaat uit 60 vragen  en maak je ook op een locatie van IBKI. Vaak plannen we dit examen op dezelfde dag als examen 2A. Je kan vragen verwachten over de uitvoering van de rijles en de rol die jij inneemt als instructeur.

  Fase 3 – Stage en stagebeoordeling

  • Stage
   De stage bestaat uit (ten minste) 40 uur rijles waarvan 5 uur achterin (meekijken) en 35 uur voorin (zelfstandig lesgeven) onder begeleiding van een stagementor. Ook moet je een praktijkexamen of tussentijdse toets bij het CBR meelopen. Je kan de stage lopen bij Oosterpoort óf misschien wel bij de rijschool waar je gaat werken.
    
  • Stagebeoordeling (3A)
   De stagebeoordeling is het laatste examen. Dit examen bestaat uit een echte rijles die jij geeft aan een echte leerling. Een examinator van IBKI beoordeelt deze les aan de hand van een protocol.

  De opleiding tot rijinstructeur bij Oosterpoort

  De opleiding tot rijinstructeur is behoorlijk intensief en praktijkgericht. Je hebt bij Oosterpoort Opleidingen de keuze uit een dagopleiding of een avondopleiding.

  Naast klassikale lessen die je in groepsverband volgt moet je rekening houden met zelfstudie en huiswerk. Voor de examens moet je (overdag op werkdagen) reizen naar een IBKI examenlocatie. De dichtstbijzijnde IBKI examenlocaties voor het noorden zijn Zwolle of Nieuwegein.

  De opleiding kent ook diverse individuele (praktijk)lessen. Deze plannen we in overleg met een van onze instructeurs.

  Opleidingsduur

  Afhankelijk van jouw voortgang en voorbereiding moet je rekening houden met een gemiddelde doorlooptijd van ongeveer 6 tot 10 maanden voordat jij in het bezit bent van het instructiebewijs auto (WRM B).

  Na de opleiding

  Wanneer je geslaagd bent voor het laatste deel van de opleiding (de stagebeoordeling) ontvang je een WRM instructiebewijs voor 5 jaar. Om je instructiebewijs te verlengen volg je 6 dagdelen theoretische bijscholing, dien je een nieuwe VOG in en volg je een praktijkbegeleiding.

 • Toelatingseisen

  Om rijinstructeur (welke categorie dan ook) te worden moet je voldoen aan de volgende toelatingseisen:

  1. Schooldiploma
   Minimaal VMBO theorietische of gemende leerweg. Een vergelijkbaar Nederlands of buitenlands diploma is toegestaan. Ben je jouw diploma of certificaat kwijt, dan kan je het opvragen bij DUO: https://duo.nl/particulier/diploma-kwijt.jsp 

   Heb je een buitenlands diploma, dan ben je verplicht dit te laten waarderen. Heb je niet het juiste diploma, dan kan je een geschikheidstest doen om toch de opleiding tot rijinstructeur te kunnen doen.
    
  2. Leeftijd
   Minimaal 18 jaar oud
    
  3. Rijbewijs
   Tenminste rijbewijs B (voor basiscertificaat B). Voor aanvullende instructiebewijzen moet je tenminste het betreffende rijbewijs hebben.
    
  4. Verklaring Omtrent Gedrag
   Bij aanvang van je stagebeoordeling moet je een geldige verklaring omtrent gedrag (VOG) hebben.

  Registreren bij IBKI

  Alle examens voor rijinstructeurs worden afgenomen door het IBKI. IBKI ontwikkelt theorie- en praktijkexamens voor de mobiliteits-branche en voert deze uit. Na het behalen van alle examens wordt jouw instructiebewijs; Wet Rijonderricht Motorrijtuigen (WRM), uitgegeven door het IBKI. Je kan je alvast registeren voor een mijn IBKI account via deze link: https://deelnemer.ibki.nl/UserRegister

  Goed om te weten!

  WRM B (Auto Instructeur) is de basis
  Of je nu vrachtwagen, bus of motor instruceur wilt worden. Auto instructeur is altijd de basis. Het behalen van bijvoorbeeld een instructiebewijs voor de bus of de motor is pas mogelijk als je over het instructiebewijs voor de auto beschikt én het rijbewijs voor de betreffende voertuigcategorie hebt. 

   

   

 • Ons Team WRM Opleiders

  Tijdens jouw instructeurs-opleiding word je professioneel begeleidt door een van onze ervaren instructeurs

  Koert Veninga

  Koert Veninga

  Mijn naam is Koert Veninga een gedreven docent WRM (rijinstructie) die jou door een juiste begeleiding/coaching rijinstructeur kan laten worden. Hoe leuk zou het zijn als jij straks naast een leerling in de auto zit en hem kan leren autorijden op een leuke en leerzame manier. Ik ga jou op een leuke/leerzame manier leren hoe je les kan geven in de auto, vrachtauto, bus, aanhanger of op de motor.

  Door mijn ervaring als rijinstructeur en later als examinator IBKI (rijinstructeursexamen) kan ik jou de juiste vaardigheden leren om een leerling op de juiste manier te coachen/begeleiden naar het rijbewijs.

  Ik vind het vreselijk als ik op een verjaardag hoor dat een leerling op zijn haar nummer wordt gezet omdat er een fout gemaakt wordt! Fouten maken hoort bij het leerproces en dat is de kunst van een goede instructeur om daar met de juiste feedback of evaluatiegesprek achter zien te komen hoe de leerling zelf naar de verkeerssituatie heeft gekeken om zo het niveau van de leerling omhoog te brengen.

  Het moet voor een leerling leuk zijn om naar rijles te gaan! In plaats van iedere les afgebrand te worden en dus bang is om fouten te maken! Een instructeur is tegenwoordig meer coach dan instructeur. Dit alles ga ik jou (samen met mijn collega’s) leren in onze opleiding tor rijinstructeur.

  Judith van der Helm

  Judith van der Helm

  Mijn naam is Judith van der Helm en ik heb in 2004 mijn opleiding gehaald voor rijinstructeur. Na mijn opleiding ben ik direct begonnen met lesgeven; eerst een paar jaar in loondienst en daarna heb ik zelf mijn eigen rijschool gehad.

  Ik heb me in al die jaren mogen ontwikkelen tot een ervaren instructeur. Zo heb ik mij ook meer mogen verdiepen in het geven van rijlessen aan leerlingen met autisme & AD(H)D. Een leuke groep leerlingen die op hun eigen wijze les van mij krijgen. Daarnaast vind ik het erg leuk om op pad te gaan met mensen die te maken hebben met rij-angst.

  Als instructeur kan je iemand iets moois terug geven voor de rest van hun leven. En wat is het leuk als ze met een glimlach na de les je lesauto uitstappen. Na alle jaren van rijles geven ga ik nu jullie als nieuwe instructeurs enthousiast maken voor dit mooie vak rijinstructeur!

   

   

   

   

   

  Ardon Zijlstra

  Ardon Zijlstra

  Mijn naam Ardon Zijlstra, ik ben getrouwd en heb 3 dochters en een bonuszoon. Ik kom uit een "instructeursnest" en ben intussen 23 jaar instructeur. Tevens ben ik teamleider van de auto instructeurs, geef taxi opleiding, faal en rijangsttraining alsmede AD(H)D / Autisme.

  Sinds enige jaren doe ik de WRM opleiding erbij alszijnde stagementor.

  Ik vind het belangrijk dat de rijopleiding educatief maar ook zeker leuk moet zijn.

  Een leerling moet terug kunnen kijken op een leuke rijlessen.Dit is voor mij een streven en hoop dat over te brengen op de nieuwe instructeurs

   

   

   

   

   

   

   

   

  Edward Hoen

  Mijn naam is Edward Hoen, ik ben getrouwd en heb 2 dochters die zelf oud genoeg zijn om rond te mogen rijden in de auto en ik woon in Friesland. Naast rijles op de auto geef ik veel theorielessen voor zowat alle rijbewijzen en de opleiding tot rijinstructeur. Ook geef ik diverse Code 95 trainingen voor bus- en vrachtwagenchauffeurs.

  Voordat ik in 2013 in de rijschoolwereld terecht kwam werkte ik zo’n 15 jaar in de retail en andere verkoopfuncties. De overstap naar rijinstructeur, en dan vooral de overstap naar Oosterpoort, is het beste wat ik ooit gedaan heb in mijn zakelijke carrière. 

   

 • Tarieven Instructeursopleidingen

  Alle tarieven zijn exclusief BTW.  Vanwege onze accreditatie door het CRKBO betalen particulieren en instellingen die geen BTW kunnen terugvorderen geen BTW over de hieronder genoemde opleidingen.

  Auto Instructeur (WRM B)

  € 4775 (excl. stage)

  • Dagopleiding of avondopleiding
  • Inclusief  lesmaterialen
  • Inclusief alle 1e examens (1A, 1B, 2A, 2B, 3A)
  • Inclusief 2 dagdelen voorbereiding op de stage
  • Na afronding stage 2 dagdelen voorbereiding op de stagebeoordeling

  De opleiding is exclusief de verplichte 40uur stage. Je kan de stage zelf organiseren bij een rijschool naar keuze. Heb je geen stageplaats, dan kan je bij Oosterpoort Opleidingen stagelopen. Hiervoor betaal je een bedrag van 750,-

  Betaling in termijnen mogelijk

  De opleiding mag betaald worden in maximaal 12 maandelijkse termijnen van 425,- De opleidingskosten komen hiermee op 5100 (excl. stage)

  Motor & Bromfiets Instructeur (WRM A)

  € 2475 (excl. stage)

  • Opleiding met grotendeels 1 op 1 begeleiding
  • Je kan gebruik maken van ons materiaal en ons eigen oefenterrein om bijzondere verrichtingen te oefenen
  • Inclusief  lesmaterialen
  • Inclusief alle 1e examens (1A, 1B, 1C, 3A)
  • Na afronding stage 1 dagdeel voorbereiding op de stagebeoordeling

  De opleiding is exclusief de verplichte 20 uur stage. Je kan de stage zelf organiseren bij een rijschool naar keuze. Heb je geen stageplaats, dan kan je bij Oosterpoort Opleidingen stagelopen. Hiervoor betaal je een bedrag van 450,-

  Betaling in termijnen mogelijk

  De opleiding mag betaald worden in maximaal 6 maandelijkse termijnen van €437,50 De opleidingskosten komen hiermee op €2625 (excl. stage)

  Vrachtwagen Instructeur (WRM C)

  € 2525 (excl. stage)

  • Opleiding met grotendeels 1 op 1 begeleiding
  • Je kan gebruik maken van onze vrachtwagen voor je examen 1B
  • Inclusief  lesmaterialen
  • Inclusief alle 1e examens (1A, 1B, 3A)
  • Na afronding stage 1 dagdeel voorbereiding op de stagebeoordeling

  De opleiding is exclusief de verplichte 20 uur stage. Je kan de stage zelf organiseren bij een rijschool naar keuze. Heb je geen stageplaats, dan kan je bij Oosterpoort Opleidingen stagelopen. Hiervoor betaal je een bedrag van €450,-

  Betaling in termijnen mogelijk

  De opleiding mag betaald worden in maximaal 6 maandelijkse termijnen van €445 De opleidingskosten komen hiermee op €2670 (excl. stage)

  Bus Instructeur (WRM D)

  € 2650 (excl. stage)

  • Opleiding met grotendeels 1 op 1 begeleiding
  • Je kan gebruik maken van onze bus voor je examen 1B
  • Inclusief  lesmaterialen
  • Inclusief alle 1e examens (1A, 1B, 3A)
  • Na afronding stage 1 dagdeel voorbereiding op de stagebeoordeling

  De opleiding is exclusief de verplichte 20 uur stage. Je kan de stage zelf organiseren bij een rijschool naar keuze. Heb je geen stageplaats, dan kan je bij Oosterpoort Opleidingen stagelopen. Hiervoor betaal je een bedrag van 450,-

  Betaling in termijnen mogelijk

  De opleiding mag betaald worden in maximaal 6 maandelijkse termijnen van € 465 De opleidingskosten komen hiermee op € 2790 (excl. stage)

  Theoretische Bijscholingen

  Het RVV - 2 dagdelen € 139,50
  WVW (wegenverkeerswet) - 2 dagdelen €139,50
  Faalangst - 2 dagdelen € 139,50
  Lesgeven aan 16- en 17 jarigen - 2 dagdelen € 139,50
  Coaching en feedback geven - 2 dagdelen € 139,50
  Eerste hulp bij instructieongevallen - 2 dagdelen € 139,50
  De rijprocedure in de praktijk - 2 dagdelen € 139,50
  ADAS voor rijinstructeurs - 2 dagdelen € 139,50
  Autisme en ADHD - 2 dagdelen € 139,50

   

  Hulp bij voorbereiding op de praktijkbegeleiding

  Blok van 4uur (of 2 x 2uur) € 225
  Los uur € 60,-

   

  Educatief traject

  Afhankelijk van plan van aanpak. Richtprijs / indicatie € 2000,-
 • Cursusdata

  Op dit moment is deze cursus niet beschikbaar voor open inschrijving. Natuurlijk kunnen wij deze cursus op verzoek voor u inzetten (afhankelijk van voldoende deelnemers). Neem gerust even contact met ons op via telefoonnummer 050 311 58 44.

© 2021 Oosterpoort Opleidingen | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookies

Website door Mint