Auto instructeur worden?

Bij Oosterpoort volg je een praktijkgerichte opleiding bij mensen die dagelijks lesgeven. 

Bel mij voor adviesAanmelden info-avond

 • Auto instructeur (WRM B)

  Als rijinstructeur draag je de grote verantwoordelijkheid om nieuwe veilige verkeersdeelnemers op te leiden.

  Het werk als rijinstructeur is behoorlijk afwisselend. Elke 2 uur zit er weer een nieuwe leerling bij je in de auto. Leerlingen die elk hun eigen aanpak nodig hebben en die zich in verschillende stadia van hun rijopleiding bevinden. Je moet dus goed kunnen schakelen tussen verschillende leerlingen

  Bij Oosterpoort Opleidingen bieden we een zeer complete en praktijkgerichte opleiding tot rijinstructeur voor de auto. Met onze zeer ervaren collega’s kunnen we alle onderdelen van de opleiding (inclusief stagebegeleiding) faciliteren.

  Oosterpoort Opleidingen is niet alleen een opleider voor rijinstructeurs, we zijn tevens een van de grootste rijscholen in Noord Nederland.

  OPLEIDINGSTRAJECT MET BAANGARANTIE!

  Naast de reguliere opleiding die voor iedereen beschikbaar is hebben we ook een instructeursopleiding met baangarantie. Kijk voor meer informatie over de opleiding met baangarantie op deze link.


  Verplichte examens voor WRM B

  Om het instructiebewijs voor de auto te halen doorloop je de volgende fasen:

  Fase 1 – Competente verkeersdeelname

  • Theorie-examen: Theorie van de rijtaak (1A)
   Dit examen maak je op een locatie van IBKI. Het examen bestaat uit 60 meerkeuzevragen en gaat over verkeersregels, de rijprocedure en wetgeving.
    
  • Praktijkexamen: Eigen rijvaardigheid  (1B)
   Je rijdt een route in een lesvoertuig in een van de IBKI examenplaatsen. Tijdens de route staat eigen rijvaardigheid (volgende de rijprocedure) centraal. Je moet 4 bijzondere verrichtingen uitvoeren en teminste twee keer de taakprocessen verwoorden (waarnemen, voorspellen, evalueren, beslissen, handelen).

  Fase 2 – Didactische voorwaarden

  • Theorie-examen: Lesvoorbereiding (2A)
   Dit examen maak je op een locatie van het IBKI. Het examen bestaat uit  60 meerkeuzevragen en gaat over de voorbereiding van de rijles. Je kan vragen verwachten over het omgaan en lesgeven aan verschillende soorten leerlingen (beginnend, gemiddeld, gevorderd) en didactische vaardigheden.
    
  • Theorie-examen: Lesuitvoering (2B)
   Dit examen bestaat uit 60 vragen  en maak je ook op een locatie van IBKI. Vaak plannen we dit examen op dezelfde dag als examen 2A. Je kan vragen verwachten over de uitvoering van de rijles en de rol die jij inneemt als instructeur.

  Fase 3 – Stage en stagebeoordeling

  • Stage
   De stage bestaat uit (ten minste) 40 uur rijles waarvan 5 uur achterin (meekijken) en 35 uur voorin (zelfstandig lesgeven) onder begeleiding van een stagementor. Ook moet je een praktijkexamen of tussentijdse toets bij het CBR meelopen. Je kan de stage lopen bij Oosterpoort óf misschien wel bij de rijschool waar je gaat werken.
    
  • Stagebeoordeling (3A)
   De stagebeoordeling is het laatste examen. Dit examen bestaat uit een echte rijles die jij geeft aan een echte leerling. Een examinator van IBKI beoordeelt deze les aan de hand van een protocol.

  De opleiding tot rijinstructeur bij Oosterpoort

  De opleiding tot rijinstructeur is behoorlijk intensief en praktijkgericht. Je hebt bij Oosterpoort Opleidingen de keuze uit een dagopleiding of een avondopleiding.

  Naast klassikale lessen die je in groepsverband volgt moet je rekening houden met zelfstudie en huiswerk. Voor de examens moet je (overdag op werkdagen) reizen naar een IBKI examenlocatie. De dichtstbijzijnde IBKI examenlocaties voor het noorden zijn Zwolle of Nieuwegein.

  De opleiding kent ook diverse individuele (praktijk)lessen. Deze plannen we in overleg met een van onze instructeurs.

  Opleidingsduur

  Afhankelijk van jouw voortgang en voorbereiding moet je rekening houden met een gemiddelde doorlooptijd van ongeveer 6 tot 10 maanden voordat jij in het bezit bent van het instructiebewijs auto (WRM B).

  Na de opleiding

  Wanneer je geslaagd bent voor het laatste deel van de opleiding (de stagebeoordeling) ontvang je een WRM instructiebewijs voor 5 jaar. Om je instructiebewijs te verlengen volg je 6 dagdelen theoretische bijscholing, dien je een nieuwe VOG in en volg je een praktijkbegeleiding.

 • Toelatingseisen

  Om rijinstructeur (welke categorie dan ook) te worden moet je voldoen aan de volgende toelatingseisen:

  1. Schooldiploma
   Minimaal VMBO theorietische of gemende leerweg. Een vergelijkbaar Nederlands of buitenlands diploma is toegestaan. Ben je jouw diploma of certificaat kwijt, dan kan je het opvragen bij DUO: https://duo.nl/particulier/diploma-kwijt.jsp 

   Heb je een buitenlands diploma, dan ben je verplicht dit te laten waarderen. Heb je niet het juiste diploma, dan kan je een geschikheidstest doen om toch de opleiding tot rijinstructeur te kunnen doen.
    
  2. Leeftijd
   Minimaal 18 jaar oud
    
  3. Rijbewijs
   Tenminste rijbewijs B (voor basiscertificaat B). Voor aanvullende instructiebewijzen moet je tenminste het betreffende rijbewijs hebben.
    
  4. Verklaring Omtrent Gedrag
   Bij aanvang van je stagebeoordeling moet je een geldige verklaring omtrent gedrag (VOG) hebben.

  Registreren bij IBKI

  Alle examens voor rijinstructeurs worden afgenomen door het IBKI. IBKI ontwikkelt theorie- en praktijkexamens voor de mobiliteits-branche en voert deze uit. Na het behalen van alle examens wordt jouw instructiebewijs; Wet Rijonderricht Motorrijtuigen (WRM), uitgegeven door het IBKI. Je kan je alvast registeren voor een mijn IBKI account via deze link: https://deelnemer.ibki.nl/UserRegister

  Goed om te weten!

  WRM B (Auto Instructeur) is de basis
  Of je nu vrachtwagen, bus of motor instruceur wilt worden. Auto instructeur is altijd de basis. Het behalen van bijvoorbeeld een instructiebewijs voor de bus of de motor is pas mogelijk als je over het instructiebewijs voor de auto beschikt én het rijbewijs voor de betreffende voertuigcategorie hebt. 

   

   

 • Ons Team WRM Opleiders

  Tijdens jouw instructeurs-opleiding word je professioneel begeleidt door een van onze ervaren instructeurs

  Koert Veninga

  Koert Veninga

  Judith van der Helm

  Judith van der Helm

  Ardon Zijlstra

  Ardon Zijlstra

  Edward Hoen

   

 • Tarieven Instructeursopleidingen

  Alle tarieven zijn exclusief BTW.  Vanwege onze accreditatie door het CRKBO betalen particulieren en instellingen die geen BTW kunnen terugvorderen geen BTW over de hieronder genoemde opleidingen.

  Auto Instructeur (WRM B)

  € 4775 (excl. stage)

  • Dagopleiding of avondopleiding
  • Inclusief  lesmaterialen
  • Inclusief alle 1e examens (1A, 1B, 2A, 2B, 3A)
  • Inclusief 2 dagdelen voorbereiding op de stage
  • Na afronding stage 2 dagdelen voorbereiding op de stagebeoordeling

  De opleiding is exclusief de verplichte 40uur stage. Je kan de stage zelf organiseren bij een rijschool naar keuze. Heb je geen stageplaats, dan kan je bij Oosterpoort Opleidingen stagelopen. Hiervoor betaal je een bedrag van 750,-

  Betaling in termijnen mogelijk

  De opleiding mag betaald worden in maximaal 12 maandelijkse termijnen van 425,- De opleidingskosten komen hiermee op 5100 (excl. stage)

  Motor & Bromfiets Instructeur (WRM A)

  € 2475 (excl. stage)

  • Opleiding met grotendeels 1 op 1 begeleiding
  • Je kan gebruik maken van ons materiaal en ons eigen oefenterrein om bijzondere verrichtingen te oefenen
  • Inclusief  lesmaterialen
  • Inclusief alle 1e examens (1A, 1B, 1C, 3A)
  • Na afronding stage 1 dagdeel voorbereiding op de stagebeoordeling

  De opleiding is exclusief de verplichte 20 uur stage. Je kan de stage zelf organiseren bij een rijschool naar keuze. Heb je geen stageplaats, dan kan je bij Oosterpoort Opleidingen stagelopen. Hiervoor betaal je een bedrag van 450,-

  Betaling in termijnen mogelijk

  De opleiding mag betaald worden in maximaal 6 maandelijkse termijnen van €437,50 De opleidingskosten komen hiermee op €2625 (excl. stage)

  Vrachtwagen Instructeur (WRM C)

  € 2525 (excl. stage)

  • Opleiding met grotendeels 1 op 1 begeleiding
  • Je kan gebruik maken van onze vrachtwagen voor je examen 1B
  • Inclusief  lesmaterialen
  • Inclusief alle 1e examens (1A, 1B, 3A)
  • Na afronding stage 1 dagdeel voorbereiding op de stagebeoordeling

  De opleiding is exclusief de verplichte 20 uur stage. Je kan de stage zelf organiseren bij een rijschool naar keuze. Heb je geen stageplaats, dan kan je bij Oosterpoort Opleidingen stagelopen. Hiervoor betaal je een bedrag van €450,-

  Betaling in termijnen mogelijk

  De opleiding mag betaald worden in maximaal 6 maandelijkse termijnen van €445 De opleidingskosten komen hiermee op €2670 (excl. stage)

  Bus Instructeur (WRM D)

  € 2650 (excl. stage)

  • Opleiding met grotendeels 1 op 1 begeleiding
  • Je kan gebruik maken van onze bus voor je examen 1B
  • Inclusief  lesmaterialen
  • Inclusief alle 1e examens (1A, 1B, 3A)
  • Na afronding stage 1 dagdeel voorbereiding op de stagebeoordeling

  De opleiding is exclusief de verplichte 20 uur stage. Je kan de stage zelf organiseren bij een rijschool naar keuze. Heb je geen stageplaats, dan kan je bij Oosterpoort Opleidingen stagelopen. Hiervoor betaal je een bedrag van 450,-

  Betaling in termijnen mogelijk

  De opleiding mag betaald worden in maximaal 6 maandelijkse termijnen van € 465 De opleidingskosten komen hiermee op € 2790 (excl. stage)

  Theoretische Bijscholingen

  Het RVV - 2 dagdelen € 139,50
  WVW (wegenverkeerswet) - 2 dagdelen €139,50
  Faalangst - 2 dagdelen € 139,50
  Lesgeven aan 16- en 17 jarigen - 2 dagdelen € 139,50
  Coaching en feedback geven - 2 dagdelen € 139,50
  Eerste hulp bij instructieongevallen - 2 dagdelen € 139,50
  De rijprocedure in de praktijk - 2 dagdelen € 139,50
  ADAS voor rijinstructeurs - 2 dagdelen € 139,50
  Autisme en ADHD - 2 dagdelen € 139,50

   

  Hulp bij voorbereiding op de praktijkbegeleiding

  Blok van 4uur (of 2 x 2uur) € 225
  Los uur € 60,-

   

  Educatief traject

  Afhankelijk van plan van aanpak. Richtprijs / indicatie € 2000,-
 • Cursusdata

  Dagopleiding - WRM B - Theorie van de Rijtaak (1A)

  Inschrijven
  Maandag 07-02-2022 8:00 - 16:00 Groningen
  Maandag 14-02-2022 8:00 - 16:00 Groningen
  Maandag 21-02-2022 8:00 - 16:00 Groningen
  Maandag 28-02-2022 8:00 - 16:00 Groningen
  Maandag 07-03-2022 8:00 - 16:00 Groningen
  Maandag 14-03-2022 8:00 - 16:00 Groningen
  Dagopleiding ter voorbereiding op het IBKI theorie-examen 1A (Theorie van de rijtaak). De volledige opleiding is inclusief lesmateriaal en lunch op elke cursusdag.

  Het examen plannen we in overleg aansluitend aan de cursus.  Avondopleiding - WRM B - Theorie van de Rijtaak (1A)

  Inschrijven
  Woensdag 09-02-2022 18:30 - 21:30 Groningen
  Woensdag 16-02-2022 18:30 - 21:30 Groningen
  Woensdag 23-02-2022 18:30 - 21:30 Groningen
  Woensdag 02-03-2022 18:30 - 21:30 Groningen
  Woensdag 09-03-2022 18:30 - 21:30 Groningen
  Woensdag 16-03-2022 18:30 - 21:30 Groningen
  Woensdag 23-03-2022 18:30 - 21:30 Groningen
  Woensdag 30-03-2022 18:30 - 21:30 Groningen
  Woensdag 06-04-2022 18:30 - 21:30 Groningen
  Woensdag 13-04-2022 18:30 - 21:30 Groningen
  Woensdag 20-04-2022 18:30 - 21:30 Groningen
  Dagopleiding ter voorbereiding op het IBKI theorie-examen 1A (Theorie van de rijtaak). De volledige opleiding is inclusief lesmateriaal, koffie en thee

  Het examen plannen we in overleg aansluitend aan de cursus.  Dagopleiding - WRM B - Onderwijskunde (2A + 2B)

  Inschrijven
  Maandag 28-03-2022 8:00 - 16:00 Groningen
  Maandag 04-04-2022 8:00 - 16:00 Groningen
  Maandag 11-04-2022 8:00 - 16:00 Groningen
  Dinsdag 19-04-2022 8:00 - 16:00 Groningen
  Maandag 25-04-2022 8:00 - 16:00 Groningen
  Maandag 02-05-2022 8:00 - 16:00 Groningen
  Dagopleiding ter voorbereiding op de IBKI theorie-examens 2A (lesvoorbereiding) en 2B (lesuitvoering). De volledige opleiding is inclusief lesmateriaal en lunch op elke cursusdag.

  De examens plannen we in overleg aansluitend aan de cursus.  Avondopleiding - WRM B - Onderwijskunde (2A + 2B)

  Inschrijven
  Woensdag 04-05-2022 18:30 - 21:30 Groningen
  Woensdag 11-05-2022 18:30 - 21:30 Groningen
  Woensdag 18-05-2022 18:30 - 21:30 Groningen
  Woensdag 25-05-2022 18:30 - 21:30 Groningen
  Woensdag 01-06-2022 18:30 - 21:30 Groningen
  Woensdag 08-06-2022 18:30 - 21:30 Groningen
  Woensdag 15-06-2022 18:30 - 21:30 Groningen
  Woensdag 22-06-2022 18:30 - 21:30 Groningen
  Woensdag 29-06-2022 18:30 - 21:30 Groningen
  Woensdag 06-07-2022 18:30 - 21:30 Groningen
  Woensdag 13-07-2022 18:30 - 21:30 Groningen
  Dagopleiding ter voorbereiding op de IBKI theorie-examens 2A (lesvoorbereiding) en 2B (lesuitvoering). De volledige opleiding is inclusief lesmateriaal, koffie en thee

  De examens plannen we in overleg aansluitend aan de cursus.

© 2021 Oosterpoort Opleidingen | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookies

Website door Mint