Caravan Training

Ga jij dit jaar met je caravan op vakantie maar wil je voor de zekerheid (meer) vertrouwen krijgen in het rijden met de caravan? Dan is deze caravantraining precies iets voor jou (en je partner)! Je hebt je BE rijbewijs behaald maar vaak behaal je deze door examen te doen met een busje en een aanhanger. Rijden in een personenauto met een caravan, caravanspiegels en eventueel een fietsendrager voor- of achterop is tóch wel een beetje anders. En bevindt jouw vakantiebestemming zich bijvoorbeeld in de bergen? Dan moet je wel het één en ander weten over het rijden in de bergen en hoe je je rem- en rijgedrag hierop moet aanpassen. Ook leer je over het beladen van je caravan, ontvang je tips voor rijden in het (buitenlandse) verkeer en leren we manoeuvreren met de caravan want jij wilt je caravan op de camping toch ook in één keer recht op de standplaats zetten?!  

Eigen combinatie

Je dient de cursus te volgen met je eigen personenauto + caravan.

Twee personen

De training is geschikt om in koppels te volgen. 

Hoe ziet de cursus er uit?

De ochtend training start om 08:00 en eindigt om 12:00 uur. De middagtraining start om 12:30 uur en eindigt om 16:30 uur. De tijden kunnen iets afwijken, dit verschilt per locatie (Assen of Leeuwarden). We starten de cursus met een gedeelte theorieles in een lokaal. Interactief, aan de hand van veel plaatjes en video's, wordt de theorie besproken. 
Vervolgens vinden er oefeningen plaats buiten op het oefenterrein met je eigen auto en caravan.
Tussendoor wordt er 1 x een kleine pauze gehouden met koffie/thee.  

BE rijbewijs of niet?
Om deze training te volgen is het niet nodig dat je in het bezit bent van een BE rijbewijs. 
Een aanhanger met een toegestane maximum massa tot 750 kg mag altijd met rijbewijs B getrokken worden, ook als de totale treinmassa boven 3500 kg uitkomt.

Wanneer moet ik mijn E achter B rijbewijs wel hebben?
Het rijbewijs E achter B is verplicht voor het rijden met een combinatie waarvan de maximum toelaatbare massa (leeggewicht + laadvermogen) opgeteld meer is dan 3500 kg in geval van een aanhanger waarvan de maximum toelaatbare massa meer is dan 750. 
Voor het E achter B rijbewijs ben je geen apart theoriecertificaat nodig. Wel moet je praktijkexamen doen bij het CBR. 


Wij bieden cursusdagen aan waarin je in 1 dag je BE rijbewijs kunt behalen! Klik hier voor meer informatie
Op het moment dat je geslaagd bent bij het CBR voor het rijden met een aanhanger, kun je je rijbewijs E aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. 
Voor het behalen van je E achter B moet je natuurlijk in het bezit zijn van het B rijbewijs.