Motorinstructeur worden?

Volg de opleiding bij een van de grootste motorrijscholen van Nederland. 

Bel mij voor adviesAanmelden info-avond

 • Motorinstructeur (WRM A)

  Je hebt een passie voor motorrijden en je wilt hier graag je werk van maken. Dan kan!

  Als motorinstructeur heb je dagelijks te maken met zeer enthousiaste en gemotiveerde leerlingen die staan te popelen om hun motor of bromfiets rijbewijs te halen. Leerlingen zijn vaak intrinsiek gemotiveerd om voor een motor of bromfiets rijbewijs te gaan.

  Als het je lukt om jouw passie over te brengen op de leerling, dan is het halve werk al gedaan! Als motorinstructeur geef je les op de openbare weg (AVD) en les op het besloten terrein (AVB). Daarnaast  mag je lesgeven op de bromfiets.  

  Oosterpoort Opleidingen is niet alleen een opleider voor motor rijinstructeurs, we zijn tevens een van de grootste motorrijscholen in het land met een eigen oefenterrein in Assen en alle faciliteiten in huis.

  Opleidingsonderdelen

  De opleiding tot motorinstructeur bestaat uit 2 fasen (fase 1 en fase 3). Fase 2, didactische vaardigheden, heb je al bij het behalen van het auto instructiebewijs gehaald.

  Fase 1 – Competente verkeersdeelname

  • Theorie-examen: Theorie van de rijtaak (1A)
   Dit examen maak je op een locatie van IBKI. Het examen bestaat uit 25 meerkeuzevragen en gaat over verkeersregels, de rijprocedure en wetgeving.
    
  • Praktijkexamen: Praktijkrit eigen rijvaardigheid (1B)
   Je rijdt een route op een motor in een van de IBKI examenplaatsen. Tijdens de route staat eigen rijvaardigheid (volgende de rijprocedure) centraal. Binnen de praktijkrit moet je tenminste twee keer de taakprocessen verwoorden (waarnemen, voorspellen, evalueren, beslissen, handelen) bij het bereiden van een verkeerssituatie
    
  • Praktijkexamen: Bijzondere verrichtingen (1C)
   Onder toezicht van een IBKI examinator voer je 12 bijzondere verrichtingen uit met de motor op een examenlocatie van IBKI (vaak Lelystad).

  Fase 3 – Stage en stagebeoordeling

  • Stage
   Na afronding van fase 1 ontvang je een stagepas. Je moet tenminste 20 uur stagelopen bij een rijschool. Je kan de stage lopen bij Oosterpoort óf misschien wel bij de rijschool waar je gaat werken.
    
  • Stagebeoordeling (3A)
   De stagebeoordeling is jouw laatste examen. Dit examen bestaat uit een echte rijles die jij geeft aan een echte leerling. Een examinator van IBKI beoordeelt deze les aan de hand van een protocol.
 • Toelatingseisen

  Om rijinstructeur (welke categorie dan ook) te worden moet je voldoen aan de volgende toelatingseisen:

  1. Schooldiploma
   Minimaal VMBO theorietische of gemende leerweg. Een vergelijkbaar Nederlands of buitenlands diploma is toegestaan. Ben je jouw diploma of certificaat kwijt, dan kan je het opvragen bij DUO: https://duo.nl/particulier/diploma-kwijt.jsp 

   Heb je een buitenlands diploma, dan ben je verplicht dit te laten waarderen. Heb je niet het juiste diploma, dan kan je een geschikheidstest doen om toch de opleiding tot rijinstructeur te kunnen doen.
    
  2. Leeftijd
   Minimaal 18 jaar oud
    
  3. Rijbewijs
   Tenminste rijbewijs B (voor basiscertificaat B). Voor aanvullende instructiebewijzen moet je tenminste het betreffende rijbewijs hebben.
    
  4. Verklaring Omtrent Gedrag
   Bij aanvang van je stagebeoordeling moet je een geldige verklaring omtrent gedrag (VOG) hebben.

  Registreren bij IBKI

  Alle examens voor rijinstructeurs worden afgenomen door het IBKI. IBKI ontwikkelt theorie- en praktijkexamens voor de mobiliteits-branche en voert deze uit. Na het behalen van alle examens wordt jouw instructiebewijs; Wet Rijonderricht Motorrijtuigen (WRM), uitgegeven door het IBKI. Je kan je alvast registeren voor een mijn IBKI account via deze link: https://deelnemer.ibki.nl/UserRegister

  Goed om te weten!

  WRM B (Auto Instructeur) is de basis
  Of je nu vrachtwagen, bus of motor instruceur wilt worden. Auto instructeur is altijd de basis. Het behalen van bijvoorbeeld een instructiebewijs voor de bus of de motor is pas mogelijk als je over het instructiebewijs voor de auto beschikt én het rijbewijs voor de betreffende voertuigcategorie hebt. 

   

   

 • Ons Team WRM Opleiders

  Tijdens jouw instructeurs-opleiding word je professioneel begeleidt door een van onze ervaren instructeurs

  Koert Veninga

  Koert Veninga

  Mijn naam is Koert Veninga een gedreven docent WRM (rijinstructie) die jou door een juiste begeleiding/coaching rijinstructeur kan laten worden. Hoe leuk zou het zijn als jij straks naast een leerling in de auto zit en hem kan leren autorijden op een leuke en leerzame manier. Ik ga jou op een leuke/leerzame manier leren hoe je les kan geven in de auto, vrachtauto, bus, aanhanger of op de motor.

  Door mijn ervaring als rijinstructeur en later als examinator IBKI (rijinstructeursexamen) kan ik jou de juiste vaardigheden leren om een leerling op de juiste manier te coachen/begeleiden naar het rijbewijs.

  Ik vind het vreselijk als ik op een verjaardag hoor dat een leerling op zijn haar nummer wordt gezet omdat er een fout gemaakt wordt! Fouten maken hoort bij het leerproces en dat is de kunst van een goede instructeur om daar met de juiste feedback of evaluatiegesprek achter zien te komen hoe de leerling zelf naar de verkeerssituatie heeft gekeken om zo het niveau van de leerling omhoog te brengen.

  Het moet voor een leerling leuk zijn om naar rijles te gaan! In plaats van iedere les afgebrand te worden en dus bang is om fouten te maken! Een instructeur is tegenwoordig meer coach dan instructeur. Dit alles ga ik jou (samen met mijn collega’s) leren in onze opleiding tor rijinstructeur.

  Judith van der Helm

  Judith van der Helm

  Mijn naam is Judith van der Helm en ik heb in 2004 mijn opleiding gehaald voor rijinstructeur. Na mijn opleiding ben ik direct begonnen met lesgeven; eerst een paar jaar in loondienst en daarna heb ik zelf mijn eigen rijschool gehad.

  Ik heb me in al die jaren mogen ontwikkelen tot een ervaren instructeur. Zo heb ik mij ook meer mogen verdiepen in het geven van rijlessen aan leerlingen met autisme & AD(H)D. Een leuke groep leerlingen die op hun eigen wijze les van mij krijgen. Daarnaast vind ik het erg leuk om op pad te gaan met mensen die te maken hebben met rij-angst.

  Als instructeur kan je iemand iets moois terug geven voor de rest van hun leven. En wat is het leuk als ze met een glimlach na de les je lesauto uitstappen. Na alle jaren van rijles geven ga ik nu jullie als nieuwe instructeurs enthousiast maken voor dit mooie vak rijinstructeur!

   

   

   

   

   

  Ardon Zijlstra

  Ardon Zijlstra

  Mijn naam Ardon Zijlstra, ik ben getrouwd en heb 3 dochters en een bonuszoon. Ik kom uit een "instructeursnest" en ben intussen 23 jaar instructeur. Tevens ben ik teamleider van de auto instructeurs, geef taxi opleiding, faal en rijangsttraining alsmede AD(H)D / Autisme.

  Sinds enige jaren doe ik de WRM opleiding erbij alszijnde stagementor.

  Ik vind het belangrijk dat de rijopleiding educatief maar ook zeker leuk moet zijn.

  Een leerling moet terug kunnen kijken op een leuke rijlessen.Dit is voor mij een streven en hoop dat over te brengen op de nieuwe instructeurs

   

   

   

   

   

   

   

   

  Edward Hoen

  Mijn naam is Edward Hoen, ik ben getrouwd en heb 2 dochters die zelf oud genoeg zijn om rond te mogen rijden in de auto en ik woon in Friesland. Naast rijles op de auto geef ik veel theorielessen voor zowat alle rijbewijzen en de opleiding tot rijinstructeur. Ook geef ik diverse Code 95 trainingen voor bus- en vrachtwagenchauffeurs.

  Voordat ik in 2013 in de rijschoolwereld terecht kwam werkte ik zo’n 15 jaar in de retail en andere verkoopfuncties. De overstap naar rijinstructeur, en dan vooral de overstap naar Oosterpoort, is het beste wat ik ooit gedaan heb in mijn zakelijke carrière. 

   

 • Tarieven Instructeursopleidingen

  Alle tarieven zijn exclusief BTW.  Vanwege onze accreditatie door het CRKBO betalen particulieren en instellingen die geen BTW kunnen terugvorderen geen BTW over de hieronder genoemde opleidingen.

  Auto Instructeur (WRM B)

  € 4775 (excl. stage)

  • Dagopleiding of avondopleiding
  • Inclusief  lesmaterialen
  • Inclusief alle 1e examens (1A, 1B, 2A, 2B, 3A)
  • Inclusief 2 dagdelen voorbereiding op de stage
  • Na afronding stage 2 dagdelen voorbereiding op de stagebeoordeling

  De opleiding is exclusief de verplichte 40uur stage. Je kan de stage zelf organiseren bij een rijschool naar keuze. Heb je geen stageplaats, dan kan je bij Oosterpoort Opleidingen stagelopen. Hiervoor betaal je een bedrag van 750,-

  Betaling in termijnen mogelijk

  De opleiding mag betaald worden in maximaal 12 maandelijkse termijnen van 425,- De opleidingskosten komen hiermee op 5100 (excl. stage)

  Motor & Bromfiets Instructeur (WRM A)

  € 2475 (excl. stage)

  • Opleiding met grotendeels 1 op 1 begeleiding
  • Je kan gebruik maken van ons materiaal en ons eigen oefenterrein om bijzondere verrichtingen te oefenen
  • Inclusief  lesmaterialen
  • Inclusief alle 1e examens (1A, 1B, 1C, 3A)
  • Na afronding stage 1 dagdeel voorbereiding op de stagebeoordeling

  De opleiding is exclusief de verplichte 20 uur stage. Je kan de stage zelf organiseren bij een rijschool naar keuze. Heb je geen stageplaats, dan kan je bij Oosterpoort Opleidingen stagelopen. Hiervoor betaal je een bedrag van 450,-

  Betaling in termijnen mogelijk

  De opleiding mag betaald worden in maximaal 6 maandelijkse termijnen van €437,50 De opleidingskosten komen hiermee op €2625 (excl. stage)

  Vrachtwagen Instructeur (WRM C)

  € 2525 (excl. stage)

  • Opleiding met grotendeels 1 op 1 begeleiding
  • Je kan gebruik maken van onze vrachtwagen voor je examen 1B
  • Inclusief  lesmaterialen
  • Inclusief alle 1e examens (1A, 1B, 3A)
  • Na afronding stage 1 dagdeel voorbereiding op de stagebeoordeling

  De opleiding is exclusief de verplichte 20 uur stage. Je kan de stage zelf organiseren bij een rijschool naar keuze. Heb je geen stageplaats, dan kan je bij Oosterpoort Opleidingen stagelopen. Hiervoor betaal je een bedrag van €450,-

  Betaling in termijnen mogelijk

  De opleiding mag betaald worden in maximaal 6 maandelijkse termijnen van €445 De opleidingskosten komen hiermee op €2670 (excl. stage)

  Bus Instructeur (WRM D)

  € 2650 (excl. stage)

  • Opleiding met grotendeels 1 op 1 begeleiding
  • Je kan gebruik maken van onze bus voor je examen 1B
  • Inclusief  lesmaterialen
  • Inclusief alle 1e examens (1A, 1B, 3A)
  • Na afronding stage 1 dagdeel voorbereiding op de stagebeoordeling

  De opleiding is exclusief de verplichte 20 uur stage. Je kan de stage zelf organiseren bij een rijschool naar keuze. Heb je geen stageplaats, dan kan je bij Oosterpoort Opleidingen stagelopen. Hiervoor betaal je een bedrag van 450,-

  Betaling in termijnen mogelijk

  De opleiding mag betaald worden in maximaal 6 maandelijkse termijnen van € 465 De opleidingskosten komen hiermee op € 2790 (excl. stage)

  Theoretische Bijscholingen

  Het RVV - 2 dagdelen € 139,50
  WVW (wegenverkeerswet) - 2 dagdelen €139,50
  Faalangst - 2 dagdelen € 139,50
  Lesgeven aan 16- en 17 jarigen - 2 dagdelen € 139,50
  Coaching en feedback geven - 2 dagdelen € 139,50
  Eerste hulp bij instructieongevallen - 2 dagdelen € 139,50
  De rijprocedure in de praktijk - 2 dagdelen € 139,50
  ADAS voor rijinstructeurs - 2 dagdelen € 139,50
  Autisme en ADHD - 2 dagdelen € 139,50

   

  Hulp bij voorbereiding op de praktijkbegeleiding

  Blok van 4uur (of 2 x 2uur) € 225
  Los uur € 60,-

   

  Educatief traject

  Afhankelijk van plan van aanpak. Richtprijs / indicatie € 2000,-

© 2021 Oosterpoort Opleidingen | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookies

Website door Mint