Home  ›  

Rijprocedure Auto | Ontkoppelen

Met ontkoppelen wordt bedoeld dat je de verbinding tussen de motor en de wielen verbreekt zodat er geen aandrijving meer is. Dit doe je door het koppelingspedaal helemaal in te trappen.

Het is belangrijk bij het vertragen dat je weet wanneer de koppeling wel gebruikt moet worden en wanneer niet. Het onnodig of te vroeg ontkoppelen kan zorgen voor een langere remweg. Dit komt doordat er niet op de motor wordt afgeremd wanneer de koppeling is ingetrapt met als gevolg dat het remsysteem alles ‘alleen’ moet doen. Een auto remt namelijk het meest optimaal wanneer er afgeremd wordt op de motor èn via het remsysteem (voetrem).

Bij het vertragen om te stoppen de volgende volgorde aanhouden:

Eerst gas loslaten (dus afremmen op de motor), daarna remmen met de voetrem (remsysteem) en niet voor de 1000 toeren de koppeling in te trappen. Wanneer je stationair* rijdt (is iets onder de 1000 toeren) mag wel eerst ontkoppeld worden en daarna worden geremd. Je snelheid is dan zo laag dat dit geen gevolgen heeft voor de remweg.

Bij het vertragen voor een bocht de volgende volgorde aanhouden:

Eerst gas loslaten (dus afremmen op de motor), daarna remmen met de voetrem (remsysteem) en niet voor de 1000 toeren de koppeling in te trappen.  Na het kiezen van de juiste versnelling (wordt behandeld bij lesonderdeel 9) eerst het koppelingspedaal laten opkomen tot het aangrijpingspunt (de auto gaat weer afremmen op de motor) en daarna het rempedaal los laten. Dit dient te gebeuren voordat je de bocht in rijdt.

*Stationair rijden: Wanneer je het gaspedaal loslaat zal de auto uit zichzelf heel langzaam door blijven rijden. Dit is wel afhankelijk van in welke versnelling je rijdt en wat voor type motor (diesel of benzine) de auto heeft.

 

Betekenis van de scores:

Je instructeur geeft je een score van 1 tm 8. Hoe hoger de score, hoe zelfstandiger je een bepaald onderdeel beheerst. Kijk op deze pagina als je precies wil weten wat de vorderingen betekenen.


‹ Ga terug naar meest gestelde vragenHeeft dit antwoord jou niet geholpen? Of heb je een andere vraag? Neem contact met ons op!


Telefoon

Particuliere opleidingen: 050 31 31 330
Beroepsopleidingen: 050 311 58 44

Contactformulier

Vul het contactformulier in en wij nemen binnen 24 uur contact met je op!

Stel uw vraag

Copyright © 2017 Oosterpoort Opleidingen

Website door Mint