Home  ›  

Rijprocedure Auto | Afslaan: Kijkgedrag

Wanneer je wilt afslaan zal je eerst het overzicht moet krijgen om te kijken of het afslaan wel mogelijk is.

Let van te voren goed op de verkeerstekens want het zou kunnen zijn dat je de betreffende straat niet in mag rijden.  Ook belangrijk is het overige verkeer. Het kan zijn dat ander verkeer je net van plan is in te halen of al aan het inhalen is.

Voordat je de richtingaanwijzer aanzet en gaat voorsorteren zal je op de volgende manier moeten kijken:

Rechts afslaan: eerst in de binnenspiegel, dan voor de auto, daarna in de rechter buitenspiegel en in de dode hoek* (deze zit aan de rechterkant in het achterste zijraam. Denk er om dat je niet te veel met je lichaam draait om positieverandering te voorkomen). Daarna richtingaanwijzer aan en voorsorteren en vlak voor het insturen nogmaals in de rechter buitenspiegel en in de dode hoek. Nadat je de juiste positie na het afslaan weer hebt ingenomen doe je een nacontrole in de binnenspiegel en linker buitenspiegel. Deze nacontrole is bedoeld om meteen weer op de hoogte te zijn van de nieuwe situatie achter en naast de auto.

Links afslaan: eerst in de binnenspiegel, dan voor de auto, daarna in de linker buitenspiegel en in de dode hoek* (deze zit aan de linkerkant in het voorste zijraam, je kijkt in het verlengde van je linker schouder). Daarna richtingaanwijzer aan en voorsorteren en vlak voor het insturen nogmaals in de linker buitenspiegel en in de dode hoek. Nadat je de juiste positie na het afslaan weer hebt ingenomen doe je een nacontrole in de binnenspiegel en linker buitenspiegel. Deze nacontrole is bedoeld om meteen weer op de hoogte te zijn van de nieuwe situatie achter en naast de auto.

*Het verschil in de linker en rechter dodehoek heeft te maken met je afstand ten opzichte van de buitenspiegels. Zou je in het midden van de auto zitten, dan zou het zo zijn dat de linker en rechter dode hoek beide in de voorste zijramen te zien zijn.

Betekenis van de scores:

Je instructeur geeft je een score van 1 tm 8. Hoe hoger de score, hoe zelfstandiger je een bepaald onderdeel beheerst. Kijk op deze pagina als je precies wil weten wat de vorderingen betekenen.


‹ Ga terug naar meest gestelde vragenHeeft dit antwoord jou niet geholpen? Of heb je een andere vraag? Neem contact met ons op!


Telefoon

Particuliere opleidingen: 050 31 31 330
Beroepsopleidingen: 050 311 58 44

Contactformulier

Vul het contactformulier in en wij nemen binnen 24 uur contact met je op!

Stel uw vraag

Copyright © 2017 Oosterpoort Opleidingen

Website door Mint