Home  ›  

Rijprocedure Motor | Invoegen en uitvoegenn

Invoegen is van de invoegstrook de doorgaande rijbaan oprijden.

De invoegstrook is bedoeld om je snelheid te kunnen aanpassen aan het verkeer op de doorgaande rijbaan. Dit aanpassen lukt alleen wanneer je zo lang op de invoegstrook blijft rijden totdat je de juiste snelheid hebt om te kunnen invoegen (om in een korte tijd op snelheid te komen kun je later gaan opschakelen dan gebruikelijk). Ook als er op de doorgaande rijbaan geen verkeer is, de invoegstrook toch over voldoende lengte benutten zodat er op de voorgeschreven manier gekeken kan worden en de snelheid opgevoerd kan worden.

Tijdens het rijden op de invoegstrook (al dan niet gecombineerd met een uitrijstrook) regelmatig de situatie (schuin) achter de motor observeren, door te kijken in de spiegels. Juist vóór het oprijden van de doorgaande rijbaan bovendien langs de linker schouder kijken om te controleren of er geen voertuig is in de zgn. ‘dode hoek’. Het langs de schouder kijken mag niet ontaarden in achterom kijken. Hierdoor kan ongewenste koersverandering optreden.

Van de invoegstrook de doorgaande rijbaan oprijden gebeurt in een vloeiende lijn. Met name in het geval van zeer korte “doodlopende” invoegstroken (stroken waarvan de lengte onvoldoende is om een aangepaste snelheid te bereiken), kan het voorkomen dat er zóveel verkeer op de doorgaande rijbaan is, dat niet kan worden ingevoegd. Afhankelijk van de snelheid van het verkeer op de doorgaande  rijbaan wordt óf met geringe snelheid de invoegstrook opgereden óf wordt aan het begin daarvan gestopt.

In één beweging doorgaan van de invoegstrook naar een andere rijstrook dan de meest rechtse, is niet geoorloofd.

Laat het andere verkeer voor je op de invoegstrook eerst invoegen voordat je zelf gaat invoegen.

Op een invoegstrook mag je rechts inhalen en soms kan dat handig zijn om het invoegen makkelijker te maken.

Te dicht invoegen achter een ander voertuig dat zich al op de doorgaande rijbaan bevindt moet je voorkomen.

Als je moet stoppen omdat er bijvoorbeeld geen ruimte is om in te voegen, bijvoorbeeld bij file, doe dat dan aan het begin van de invoegstrook, dan heb je nog de tijd snelheid te maken.

Uitvoegen(uitrijden) is de doorgaande rijbaan verlaten via een uitrijstrook.

Uitvoegen doe je aan het begin van de uitrijstrook en hou de snelheid vast totdat je daadwerkelijk op de uitrijstrook rijdt.  Het kan voorkomen dat bij een gecombineerde invoeg- en uitrijstrook (weefvak) uitvoegen aan het begin van die strook niet mogelijk is in verband met verkeer op die strook.

Vóór het uitvoegen eerst in de spiegels en dode hoek kijken.

Te dicht achter een ander voertuig uitvoegen dat zich op de uitrijstrook bevindt moet je voorkomen.

NB. Het kijkgedrag bij het niet willen invoegen op een weefvak is gelijk aan het invoegen.

 

Betekenis van de scores:

Je instructeur geeft je een score van 1 tm 8. Hoe hoger de score, hoe zelfstandiger je een bepaald onderdeel beheerst. Kijk op deze pagina als je precies wil weten wat de vorderingen betekenen.


‹ Ga terug naar meest gestelde vragenHeeft dit antwoord jou niet geholpen? Of heb je een andere vraag? Neem contact met ons op!


Telefoon

Particuliere opleidingen: 050 31 31 330
Beroepsopleidingen: 050 311 58 44

Contactformulier

Vul het contactformulier in en wij nemen binnen 24 uur contact met je op!

Stel uw vraag

© 2021 Oosterpoort Opleidingen | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookies

Website door Mint