Home  ›  

Hoe zit het met de verschillende categorieën; A, A1, A2?

Tegenwoordig zijn er 3 verschillende categorieën motorrijbewijzen: A, A2 en A1. Het type rijbewijs dat je kunt halen, hangt af van je leeftijd, het vermogen van de motor waar je op rijdt en je ervaring.

 • A-rijbewijs
  Als je ouder bent dan 24 jaar kan je het A-rijbewijs rechtstreeks behalen. Hiervoor doe je een theorie-examen en de praktijkexamens Voertuigbeheersing (AVB) en Verkeersdeelneming (AVD).
   
 • Van A2 naar A
  Je kan het A-rijbewijs ook halen als je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het A2-rijbewijs. In dit geval ben je minimaal 22 jaar oud en hoef je alleen een gecombineerd praktijkexamen te doen. Tijdens dit praktijkexamen worden zowel de Voertuigbeheersing (AVB) als de Verkeersdeelneming (AVD) getoetst. Je hoeft niet opnieuw theorie-examen te doen.
   
 • A2-rijbewijs
  Het A2-rijbewijs kun je rechtstreeks behalen als je ouder bent dan 20 jaar en nog geen A1-rijbewijs hebt. Hiervoor doe je een theorie-examen en de praktijkexamens Voertuigbeheersing (AVB) en Verkeersdeelneming (AVD).
   
 • Van A1 naar A2
  Je kunt het A2-rijbewijs ook behalen als je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het A1-rijbewijs. Hiervoor hoef je alleen een gecombineerd praktijkexamen te doen. Tijdens dit praktijkexamen worden zowel de Voertuigbeheersing (AVB) als de Verkeersdeelneming (AVD) getoetst. Je hoeft niet opnieuw theorie-examen te doen.
   
 • A1-rijbewijs
  Het A1-rijbewijs kun je behalen als je jonger bent dan 20 jaar. Vanaf je 17e kun je theorie-examen doen en rijlessen volgen. De 2 praktijkexamens Voertuigbeheersing (AVB) en Verkeersdeelneming (AVD) kun je afleggen als je minimaal 18 jaar bent.
   

Leeftijd voor examen op zware motor verlaagd naar 21 jaar.

De leeftijd om examen te doen voor de zware motorcategorie (A) is verlaagd van 24 naar 21 jaar.
Als je het A-rijbewijs haalt voor je 24e, krijg je code 80 op je rijbewijs. Met die code mag je rijden op een driewielig motorrijtuig, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2).

De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. 

Als de code vervalt mag je ook op een zware motor (A) rijden. Je hoeft daarvoor geen extra examen meer te doen, maar als je nog geen 24 bent, moet je wel een nieuw rijbewijspasje aanvragen bij de gemeente. Doe je dat niet, dan vervalt code 80 pas als je 24 bent.

De verlaging van de leeftijd voor het A-rijbewijs is een uitvloeisel van de derde Europese rijbewijsrichtlijn. Die geeft aan dat je vanaf je 21e jaar op een driewielig motorrijtuig met een vermogen vanaf 15kW mag rijden. 

 • Daarvoor heb je rijbewijs A nodig.
 • Hiervoor moet je twee praktijkexamens doen, namelijk het examen voertuigbeheersing (AVB) en het examen verkeersdeelneming (AVD).
 • Beide praktijkexamens leg je af op een tweewielige motor, er komt dus geen examen voor driewielige motoren.
 • Voor het examen AVB moet je geslaagd zijn voor het motor theorie-examen of in het bezit zijn van een geldig rijbewijs B.
 • Voor het examen AVD moet je eerst geslaagd zijn voor het motor theorie-examen en de AVB.
 • Alleen als je al een rijbewijs A1 of A2 hebt, hoef je geen theorie-examen meer te doen.

Voorbeelden
Ter verduidelijking, hierbij twee voorbeelden van het halen van het A-rijbewijs als je al in het bezit bent van het A2-rijbewijs.

 1. Je haalt op je 20e het A2-rijbewijs. Je haalt vervolgens op je 21e het A-rijbewijs. Je krijgt dan code 80 op je rijbewijs vermeld. Op het moment dat je in dit geval twee jaar het A2-rijbewijs bezit, dus op je 22e, vervalt code 80. Je moet dan wel een nieuw rijbewijspasje aanvragen bij de gemeente.
 2. Je haalt op je 20e het A2-rijbewijs. Als je het A2-rijbewijs twee jaar bezit, haal je het A-rijbewijs via
  het getrapte traject (zoals hierboven beschreven). Je krijgt dan geen code 80 op je rijbewijs vermeld. 

‹ Ga terug naar meest gestelde vragenHeeft dit antwoord jou niet geholpen? Of heb je een andere vraag? Neem contact met ons op!


Telefoon

Particuliere opleidingen: 050 31 31 330
Beroepsopleidingen: 050 311 58 44

Contactformulier

Vul het contactformulier in en wij nemen binnen 24 uur contact met je op!

Stel uw vraag

Copyright © 2017 Oosterpoort Opleidingen

Website door Mint