Home  ›  

Rijprocedure Motor | afslaan

Afslaan betekent meestal dat er een bocht moet worden gereden. Daarbij zijn kijkgedrag, plaats op de weg en beheersing voertuig in combinatie met de gereden snelheid van groot belang.

Kijkgedrag

Bij het rechts afslaan (voor het aanzetten van de richtingaanwijzer en het voorsorteren)  in de linker spiegel , naar voren, in de rechter spiegel en naast je langs de rechter schouder* kijken.

Bij het links afslaan (voor het aanzetten van de richtingaanwijzer en het voorsorteren)  in de rechter spiegel, naar voren, in de linker spiegel en naast je langs de linker schouder* kijken.

Zo kan het totale verkeersbeeld worden gezien, dus ook het verkeer rechts of links naast het voertuig.

*Het langs de schouder kijken moet niet ontaarden in achterom-, langdurig of onnodig vaak kijken. Hierdoor kan ongewenste koersverandering optreden en daarbij zie je niet wat er vóór de motor gebeurt. 

Plaats op de weg

Na het kijkgedrag en richting aanwijzer aanzetten wordt in de meeste gevallen voorgesorteerd. De concrete situatie ter plaatse en de eigenschappen van de motorfiets bepalen wat onder ‘voorsorteren’ wordt verstaan.

Voorsorteren is vereist in situaties waarbij door niet voorsorteren:

-een onveilige situatie ontstaat of kan ontstaan

-een vlotte doorstroming van het verkeer wordt of kan worden belemmerd.

Ga bij het voorsorteren niet te dicht langs een stoeprand, wegas of andere obstakels. Moet je voorsorteren op een voorsorteerstrook waarop pijlen zijn aangebracht, ga dan niet over de lengterichting van deze pijlen. Zijn er geen pijlen aangebracht voorkom dan dat een ander voertuig je kan inhalen op de strook waar je rijdt of staat. 

Beheersing voertuig in combinatie met de gereden snelheid

Vóór het afslaan zullen alle nodige handelingen uitgevoerd moeten zijn voordat daadwerkelijk de bocht in wordt gereden. Dit betekent dat na het voorsorteren eerst de juiste snelheid aangepast moet worden, afhankelijk van het overzicht en de straal van de bocht, en daarbij de juiste versnelling gekozen moet worden. 

 

Betekenis van de scores:

Je instructeur geeft je een score van 1 tm 8. Hoe hoger de score, hoe zelfstandiger je een bepaald onderdeel beheerst. Kijk op deze pagina als je precies wil weten wat de vorderingen betekenen.


‹ Ga terug naar meest gestelde vragenHeeft dit antwoord jou niet geholpen? Of heb je een andere vraag? Neem contact met ons op!


Telefoon

Particuliere opleidingen: 050 31 31 330
Beroepsopleidingen: 050 311 58 44

Contactformulier

Vul het contactformulier in en wij nemen binnen 24 uur contact met je op!

Stel uw vraag

© 2021 Oosterpoort Opleidingen | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookies

Website door Mint