Home  ›  

Rijprocedure Auto | Terugschakelen

Wanneer je de snelheid wilt verlagen zal je meestal moeten terugschakelen naar een lagere versnelling.

Voordat je gaat terugschakelen begin je altijd eerst met snelheid aanpassen, dus gas los laten (de auto gaat afremmen op de motor), daarna remmen met het rempedaal (remsysteem) en als laatste moet je het koppelingspedaal intrappen om te kunnen terugschakelen naar een lagere versnelling. Afhankelijk van hoeveel snelheid je mindert zou je eventueel een versnelling kunnen overslaan. Het moment van het koppelingspedaal intrappen om terug te kunnen schakelen, onder normale omstandigheden, ligt rond de 1000 toeren (terugschakelen naar de 1e versnelling kan een uitzondering zijn). Na het terugschakelen laat je eerst weer het koppelingspedaal opkomen tot het aangrijpingspunt en daarna laat je het rempedaal weer los (zie onderdeel 6).

Blijf altijd zo lang mogelijk in een hoge versnelling rijden en probeer onnodig terugschakelen te voorkomen (milieubewust rijden).

NB Wanneer van de 2e naar de 1e versnelling wordt teruggeschakeld dient dit in één beweging te gebeuren en niet via de neutraalstand. Dit geldt ook voor het terugschakelen van de 6e naar de 5e.

 

Betekenis van de scores:

Je instructeur geeft je een score van 1 tm 8. Hoe hoger de score, hoe zelfstandiger je een bepaald onderdeel beheerst. Kijk op deze pagina als je precies wil weten wat de vorderingen betekenen.


‹ Ga terug naar meest gestelde vragenHeeft dit antwoord jou niet geholpen? Of heb je een andere vraag? Neem contact met ons op!


Telefoon

Particuliere opleidingen: 050 31 31 330
Beroepsopleidingen: 050 311 58 44

Contactformulier

Vul het contactformulier in en wij nemen binnen 24 uur contact met je op!

Stel uw vraag

Copyright © 2017 Oosterpoort Opleidingen

Website door Mint